"Afrodyta", fot. Hanna Budzyńska

Afrodyta

 Biszkopt

Skladniki
- 6 jajek
- 0,5 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl cukru

Upiec biszkopt na blaszce wyłożonej papierem.

 

Masa

"Afrodyta", fot. Hanna Budzyńska
„Afrodyta”, fot. Hanna Budzyńska

Składniki

- 2 serki śmietankowe w pojemniczkach po 150g
- 2 śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 Śnieżki
- 3 łyżeczki cukru

Wykonanie

Rozpuścić galaretki w 0,5 l gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia, ale nie do stężenia.
Serki ubić z cukrem. W drugiej misce ubić śmietanę ze Śnieżkami. Wlewamy galaretkę: połowę do masy serowej, a drugą połowę do masy śmietanowej.
Po zmiksowaniu masy połączyć razem i ponownie zmiksować.

Biszkopt przekroić na pół, można go nasączyć. Wylać masę, na wierzch położyć drugą część biszkoptu.
Na biszkopt wyłożyć słoiczek dżemu brzoskwiniowego.

Posypka:
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 1/3 kostki margaryny

Rozpuścić margarynę i dodać wiórka i cukier. Podrumienić na patelni na złoty kolor. Wyłożyć na dżem.

Ciasto odstawić do lodówki.