

Ciasto z suszonymi śliwkami
Biszkopt
Wykonanie
Białka ubić na pianę, dodać cukier i żółtka, na końcu mąkę, proszek i kakao.
Upiec, po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.
Masa
Wykonanie
Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować. Budynie z żółtkami rozmącić w małej ilości mleka. Dodać do mleka z cukrem, zagotować. Wystudzić. Zimny budyń połączyć z margaryną.
Polewa
Wykonanie
Do garnka włożyć margarynę i lekko roztopić na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę – rozpuścić. Dodać śmietanę (temp. pokojowa). Zdjąć z ognia.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody ostudzić i tężejącą dodać do garnka z pozostałymi składnikami.
Wymieszać i wylać na ciasto.
Ułożenie ciasta

zaczynamy od dołu:
- biszkopt
- połowa masy
- biszkopt
- masa
- śliwki pokrojone w paseczki
- polewa