006

Cytrynowiec

Ciasto składa się z biszkoptu, masy cytrynowej, masy śmietankowej i ananasów wykończone polewą czekoladową.

Upiec cienki, jasny biszkopt wg ulubionego przepisu. Następnie wykonać masy i nałożyć je na siebie.

Masa cytrynowa

Wykonanie

Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2,5 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 0,5 szkl wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.

 

 

Masa śmietankowa

 

 

 

 

 

 

006
Dodatki
:

- 1 puszka ananasów
- 2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych

Przełożenie ciasta

Biszkopt – masa cytrynowa – pokrojone ananasy – masa śmietankowa – herbatniki – polewa czekoladowa