daniel

Gulasz z daniela

 

Wykonanie

Mięso myjemy, pozbawiamy błonki, lekko oprószamy solą.

Warzywa do marynaty ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w piórka. Mieszamy to ze sobą. Połowę wkładamy na dno naczynia, na to kładziemy mięso, przykrywamy pozostałymi warzywami, zalewamy winem, przykrywamy i na 24 godziny umieszczamy w lodówce.
Teraz mamy dobę dla siebie.

Po upływie doby wyjmujemy mięsko z marynaty, kroimy w kostkę tak ok. 2×3 cm, lekko obsmażamy na patelni i wrzucamy do sporego garnka.

Grzybki podgotowujemy i razem z wodą dodajemy do mięsa, dolewamy też szklankę wina i ewentualnie odrobinę wody, jak stwierdzimy, że płynów jest za mało. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy całą resztę składników. Dusimy do miękkości (u mnie trwało to godzinę z małym hakiem). Pod sam koniec rozrabiamy mąkę kartoflaną z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy sos.

Danie gotowe.

Do tego zapodałem żurawinę, kopytka oraz sałatkę z rukoli z pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowo – miodowym.
Smacznego

 

Wg tego przepisu można wykonać również pieczeń – z każdego mięsa.

Marynata nadaje się do każdego rodzaju mięsa. Jeżeli dziczyznę się piecze, to dobrze naszpikować ją przed pieczeniem plastrami słoniny i jak ktoś lubi, czosnkiem. Wtedy jest bardziej wilgotne w środku i ma lepsze walory smakowe.