

Koktajle
Koktajle nazywane także shake’ami (szejkami) czy smoothies to płynne lub pół-płynne potrawy i przekąsk. Mogą być przygotowane z owoców i warzyw i po prostu zmiksowane z wodą, mlekiem, jugurtem, kefirem, czy maślanką.
Do niedawna robiłam tylko koktajle owocowe, ale od niedawna odkryłam koktajle warzywno-owocowe. Wśród nich jak na razie prym wiodą dwa: jarmużowy i pietruszkowy.
JARMUŻ to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Niedawno wrócił do łaska i pokazuje się w naszych sklepach. I bardzo dobrze, ponieważ jego liście są skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu i karotenoidów(beta karoten, luteinę, zeaksantynę) - silnych przeciwutleniaczy, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Bardzo dobrą formą spożywania jarmużu jest koktajl z dodatkiem różnych owoców – np. z bananem.
Koktajl jarmużowo-bananowy

Wykonanie
Liście jarmużu umyć, pokroić w kawałki. Banana obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Do miksera wlać wodę, włożyć jarmuż, banana i miksować, aż uzyska się kładką konsystencję. Na koniec dodać wyciśnięty sok i wymieszać.
Rozlać do szklanek i pić Samo zdrowie i do tego pyszne.