kolorowa sałatka (3)

Kolorowa sałatka

Zbliża się sezon cukini  i papryki (choć właściwie od pewnego czasu sezon ten trwa okrągły rok, ale na pewno spadną ceny tych warzyw). Warto więc przygotować sobie zapas pysznej sałatki – na razie do bieżącego spożycia – wspaniała do obiadu, ale też na kanapki.

W sierpniu lub wrześniu można zrobić już zapas sałatki na zimę.

fot. Teresa Podgórska
fot. Teresa Podgórska

 

 

 

 

 

Wykonanie

fot. Teresa Podgórska
fot. Teresa Podgórska

Marchewkę pokroić w talarki, cebulę i cukinię w półtalarki, papryki w paseczki. Zagotować ocet z olejem, cukrem i solą, następnie tym  wrzącym płynem zalać warzywa, wymieszać dobrze. Pozostawić na 30 – 40 min. W tym czasie warzywa zmiękną i puszczą trochę soku.

Nałożyć do słoiczków.

Jeżeli zjemy sałatkę w ciągu 2-3 tygodni przechowujemy ją w lodówce bez gotowania. Jeżeli zamierzamy przechowywać dłużej należy ją gotować w słoiczkach 10-15 min.

Z podanej ilości warzyw wyszło 7 słoiczków.

 

Cukinia to wspaniałe warzywo z rodziny dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch, gdzie nazywa się „zucchina” czyli mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Różne kolory skórki czy bardziej wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego samego warzywa. W niektórych regionach stosuje się zwyczajowo  podział na cukinię o zielonej skórce i bladożółtego kabaczka.

Zalety cukini:

- 16 kcal
- 0,6 g białka
- 4 g węglowodanów
- 0,1 g tłuszczów