Makowiec

Makowiec z jabłkami

Masa makowa:

Wykonanie

Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu. Następnie odstawić do wystudzenia. Odcedzić go i dwa razy zmielić.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem i masłem, stopniowo dodawać mak, pod koniec dodać miód, orzechy, rodzynki i pokrojone w drobną kostkę jabłka i skórkę pomarańczową, aromat migdałowy.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto biszkopt padł pod ciężarem maku, więc postanowiłam ciasto biszkoptowe wylać na podpieczony mak.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć mak. Wstawić do nagrzanego do 170 st C piekarnika (włączam termoobieg) i piekę ok. 30 – 35 min.
15 minut przed zakończeniem tego czasu zrobić biszkopt.

 

Biszkopt

Wykonanie

Do jednej miski wybić białka do drugiej żółtka. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Białka ubić, pod koniec dodać cukier i jeszcze ubijać aż piana będzie sztywna. Wówczas dodać żółtka, wymieszać delikatnie. Stopniowo dodawać po łyżce wymieszanej mąki i delikatnie mieszać.
Po ok. 35 min pieczenia maku wyjąc go wyłożyć na niego ciasto biszkoptowe, równo rozłożyć na masie makowej i wstawić do piekarnika na ok. 15 min

Po upieczeniu pozostawić jeszcze na trochę w piekarniku aż trochę ostygnie.

 

Po całkowitym ostygnięciu można delikatnie okroić ciasto od brzegów blaszki, położyć na niego papier do pieczenia i dużą deskę. Sprawnie odwrócić aby ciasto znalazło się desce i zdjąć blaszkę. Lub zostawić biszkopt na górze.

Na ciasto można wyłożyć polewę czekoladową lub polać go lukrem.

Polewa czekoladowa

Wykonanie

Ważna jest kolejność dodawania składników i najlepiej używać trzepaczki
Podgrzać mleko z cukrem, dodać masło, rozpuścić mieszając trzepaczką. Dodać kakao i dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita, błyszcząca masa.

Smacznego

Makowiec