1-makulatura ciasto (25)

Makulatura

Makulatura, placek królewski, miodownik, grysikowiec – pod takimi nazwami można spotkać to ciasto. Ale też przekonałam się, że trochę różnią się receptury, mimo to zawsze smakuje doskonale.

Wspaniałe ciasto, nie tylko bardzo smaczne, jest go dużo ! a do tego jest niedrogie, proste w wykonaniu. Ma jeszcze tę zaletę, że można go przygotować nawet 2 – 3 dni przed podaniem i przechować w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Z każdym  kolejnym dniem zyskuje na smaku.

Mój przepis ma bardzo wiele lat i niestety nie pamiętam od kogo go dostałam.

Na ciasto to składa się 5 elementów: 4 placki, masa do przełożenia, dżem, poncz i polewa czekoladowa.

Wykonanie

Placki:

Miód, cukier, masło podgrzać aż się rozpuszczą. Mąkę wymieszać z sodą, wbić do niej jajka i dodać rozpuszczone składniki. Wymieszać i zagnieść.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część po kolei rozwałkować na blaszce i podpiec w temperaturze 170 st C – do uzyskania złotego koloru – należy pilnować, ponieważ placek jest cienki i piecze się szybko. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę.
I tak upiec 4 placki. Ostatni placek zostawić w blaszce.

Masa z kaszy manny

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać do mleka nasionka, wrzucić również laskę i chwilę pogotować na wolnym ogniu. Laskę wyjąć, a do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszkę i mieszkać trzepaczką. Gotować kilka min na maleńkim ogniu, mieszając, aby się nie przypaliła (ja stawiam garnek na podkładce). Kasza ma być bardzo gęsta. Ostudzić ją.

Żółtka i cukier dobrze utrzeć, dodać miękkie masło i dalej ucierać (wszystko można robić mikserem). Następnie stopniowo dodawać kaszę, dobrze zmiksować. Na koniec dodać olejek zapachowy i alkohol.

 

Poncz

W letniej wodzie wymieszać wyciśnięty sok z cytryny z miodem

ciasto makulatura  (1)
Wykonanie ciasta

Kiedy mamy przygotowane wszystkie półprodukty (polewę czekoladową robimy na końcu) nasączamy pierwszy placek ponczem, smarujemy dżemem, przykrywamy drugim plackiem, który także nasączamy. Wykładamy masę, wyrównujemy, przykrywamy 3 plackiem, nasączamy ponczem i smarujemy dżemem. Przykrywamy 4 plackiem, który oczywiście nasączmy.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy – stąd jego nazwa – prasujemy jak makulaturę – kładziemy na niego deseczkę -jej rozmiar musi być mniej więc taki jak blaszki) albo odpowiednio dużą książkę (wówczas papieru powinny być 2-3 warstwy). Pod taką prasą ciasto przebywa 1-2 dni w chłodzie. Kilka godzin przed podaniem smarujemy polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa

W przygotowaniu tej polewy ważna jest kolejność dodawania składników, do mieszania najlepiej używać trzepaczki.
Podgrzać mleko z cukrem, dodać masło, rozpuścić mieszając trzepaczką. Dodać kakao i dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita, błyszcząca masa.
Wyłożyć ją na ciasto i równo rozsmarować. Odstawić w chodne miejsce na przynajmniej kilka godzin.

Smacznego :)

ciasto makulatura  (2)