Chutnej z mango z sokiem pomarańczowym

Mangowe chutneye

Do tej pory chutney mangowy to był mój ulubiony, ale pojawił się agrestowy, który na razie leżakuje i dojrzewa.

Mangowe chutneye mają w porównaniu z agrestowym tę zaletę, że się robi i się je. Choć z każdym dniem stają się lepsze.  Moj syn mówi, że ostatni smakuje mu jak salsa śledziowa – sprawa kompozycji przypraw, ale salsę też lubimy.

Przeważnie eksperymentuję z dodatkami, czasami mam na coś ochotę  innym razem nie .

Więc będę tu zamieszczać radosną twórczość mangową.

 

Chutney mangowy nr 1

Chutnej z mango z sokiem pomarańczowym
Chutnej z mango z sokiem pomarańczowym

Wykonanie

Pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na 2-3 łyżkach oleju. Dodać imbir i chwilkę poddusić, następnie mango pokrojone w kostkę, po chwili wyciśnięty sok z pomarańczy i ocet jabłkowy oraz przyprawy, na końcu miód.

Ten sos najbardziej nam smakuje z serami – zwłaszcza camembertem lub brie oraz z kurczakiem. Choć Maciek dzisiaj zrobił sobie kanapkę z zimnym kotletem mielonym i stwierdził, że doskonale smakuje.