GRUSZKI

Nalewka gruszkowo-wiśniowa

Wspaniała kompozycja, cudowny aromat. Przepis otrzymałam od Mirki Stachurskiej

Wykonanie:

Zrobić nalew z wiśni wydrylowanych, czyli wiśnie zalać alkoholem i odstawić na ok 2 tygodnie.

Po tych dwóch tygodniach zrobić syrop z cukru i takiej ilości wody (ok 2-3 szklanki),  aby cukier się w niej rozpuścił. Na wrzący syrop wrzucić gruszki – obrane i bez gniazd nasiennych. Będą one puszczały sok, więc dodawać je do syropu stopniowo i pogotować, aż gruszki zrobią się szkliste. Pozostawić aby trochę ostygły, następnie gruszki wyjąć z syropu. Można z częścią z syropu i przeznaczyć je do zrobienia gruszek w occie lub zrobić kompot. Albo gruszki obtoczyć cukrem pudrem, zamknąć w słoiczkach i używać jako kandyzowane owoce do dekoracji ciast.

Zlać nalew wiśniowy do gąsiorka, zakręcić i odstawić.  Wiśnie zalać syropem gruszkowym, zakręcić słój i odstawić na ok 2 tygodnie. Po tym czasie zlać syrop z wiśni i połączyć obydwa płyny, dodać środek z laski wanilii i odstawić do sklarowania. Następnie zlać nalewkę i niech jeszcze jakiś czas dojrzewa.