Owoce aronii

Nalewka z aronii

Prosty przepis dla Tych, którzy przegapili czas na zrywanie liści wiśni, które są składnikiem najpopularniejszych przepisów na nalewkę. Owoce aronii zrywamy po przymrozkach, kiedy trochę przemarzną – wtedy pozbywają się cierpkiego smaku. Jeśli nie jesteśmy na tyle cierpliwi albo ścigamy się np. ze szpakami o to kto pierwszy zbierze owoce, należy je przemrozić w zamrażalniku.

 

Owoce po zerwaniu myjemy i osuszamy, przed przesypaniem do gąsiorka lekko rozbijamy. Dodajemy przyprawy, utartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Zalewamy wódką i spirytusem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. miesiąc.
 
 
Nalewka z aronii
Gotowa nalewka z aronii
Po tym czasie nalewkę zlewamy do osobnego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem, potrząsamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Należy pamiętać aby codziennie potrząsać naczyniem, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
 
Powstały syrop zlewamy, przefiltrowując przez gazę. Owoce odsączamy przez bawełnianą szmatkę.
 
Łączymy syrop z uprzednio zlaną nalewką, a następnie przelewamy do ciemnych butelek. Teraz najtrudniejsza część przepisu. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i odstawić butelki w ciemne i chłodne miejsce i zapomnieć – co najmniej na 3 miesiące, a najlepiej na sześć :)
 
Warto wiedzieć, że aronia jest bardzo zdrowym owocem. Zawiera witaminy C, P, B2, B6, E i prowitaminę A. Nalewka pita z umiarem pozytywnie wpływa na układ krążenia, reguluje ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne. Polecana dla zmarzluchów, skarżących się na zimne dłonie i stopy.
 
Owoce aronii
Owoce aronii

 

  • Rafał

    Kosztowałem i polecam :)

  • Bartek

    „Trzeba uzbroić się w cierpliwość i odstawić butelki w ciemne i chłodne miejsce i zapomnieć – co najmniej na 3 miesiące, a najlepiej na sześć” – tej części przepisu nie lubię ;) .