czarna porzeczka

Nalewka z czarnej porzeczki czyli smorodinówka

Jeszcze trwają zbiory porzeczki czarnej i koniecznie należy to wykorzystać.  Nie trzeba przekonywać o walorach smakowych, a przynajmniej o zaletach tego owocu. Ja jestem ogromną fanką przetworów z tej porzeczki – zapas soku i dżemu już zrobiony. Przyszła kolej na nalewkę. Powszechnie nazywana jest ona smorodinówką, a wywodzi się ona z Kresów Wschodnich, gdzie porzeczka czarna nazywana jest smorodiną.

czarna porzeczka, fot. Teresa Podgórska
czarna porzeczka, fot. Teresa Podgórska

Wielu moich znajomych robi tę nalewkę. Każdy ma swój sprawdzony przepis. Jedni owoce zasypyją cukrem i dopiero po pewnym czasie dolewają alkohol – przeważnie spirytus. Inni najpierw zalewają spirytusem, po pewnym czasie zlewają i dodają cukru.  Próbowałam różne i powiem szczerze – specjalnej różnicy nie czułam, ale pewno dlatego, że specjalistka ze mnie kiepska. Jedni robią bardziej wytrawną, inni bardziej słodką. Jedni mocną, inni słabszą. W tym prztpadku zdecydowanie wolę jak czuję konkretny smak porzeczki – czyli musi ich być proporcjonalnie więcej,  mniej % i słodszą. I jakoś nie lubię owoców tak od razu potraktowąć spirytusem, czy choćby wódką. Więc ja najpierw dam im trochę słodyczy a potem dopiero dodam alkohol. Zaryzykuję i zrobię tylko z wódki. Przynajmniej na początku. Jak się okaże, że jest zdecydowanie za słaba,  w kolejnym dodawaniu alkoholu może wzmocię wódkę spirytusem.

W niektórych przepisach są w składzie także listki a nawet gałązki. Nawet zaczyna się produkcję od przygotowania listkówki. Ale to już nie w tym roku.

Wykonanie

1. Owoce porzeczki wypłukać. Wrzucić do dużego słoja i zasypać 0,5 kg cukru. Odstawić na 2-3 dni aby puściły sok – możemy kilka razy zamieszać słojem.
2. Po tym czasie włać 0,5 l wódki (lub spirytusu – jak ktoś woli mocną nalewkę),  zakręcić słój i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 7 – 8 tyg a nawet dłużej, pamiętając aby od czasu do czasu zamieszać słojem.
3. Po tym  czasie przygotować syrop z 250 dag cukru i szklanki wody, dodać do niego goździkami, laską cynamonu i ostudzić.
4. Zlać nalew znad porzeczki przez gęste sito, a następnie przez gazę lub filtr papierowy do parzenia kawy.
5. Wymieszać ostudzony syrop  z resztą wódki i dolać do przefiltrowanej nalewki.
6. Odstawić na ok  2 tyg i ponownie przecedzić przez gazę lub filtr papierowy.
7. Zlać do butelek.