czarny bez

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez (Sambucus nigra L.) to pospolity, ale godny uwagi krzew. Szerokie zastosowanie lecznicze mają głównie kwiaty i owoce (dojrzałe) ale również liście i kora. Stosowany jest rownież w kosmetyce ale także w kuchni (powidła, smażone kwiaty).

1-czarny bez nalewka-001
Na razie proponuję cudowną, aromatyczną nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Bardzo prostą w wykonaniu.

Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, przy ładnej pogodzie, najlepiej rano, po odparowaniu rosy.  Baldachy powinny być w pełni rozwinięte. Kwiaty należy przerabiać zaraz po zerwaniu z krzaka. Przed obróbką otrzepać i uważnie przejrzeć aby  nie było mszyc czy innego zanieczyszczenia.

 

Kwiaty z wodą i cukrem zagotowujemy, studzimy i przecedzamy. Dodajemy kwasek do soku. Mieszamy 3 szklanki soku i 1 szklankę spirytusu.

Pijemy na zdrowie

Przepis motylka1974 i kurpia (forum lasypolskie.pl)