OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nalewka z rokitnika

Aromatyczna nalewka, o wspaniałym smaku, pięknym kolorze i (jak zawsze) właściwościach leczniczych.

Rokitnik zwyczajny – gatunek rośliny należący do rodziny oliwnikowatych, często nazywany rosyjskim ananasem, naturalnie występuje w Europie i Azji
aż po Chiny. Sadzony jest także jako roślina ozdobna.


Owoce rokitnika są bogate w witaminy, przede wszystkim wit. C, która nie ulega rozkładowi podczas gotowania.
Znajdziemy w nich także antocyjany, karotenoidy, błonnik, witaminy E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminy A i D, flawonoidy, garbniki, mangan,
żelazo, czy bor. Roślina jest też bogatym źródłem witaminy B12. Owoce rokitnika są słodkie dopiero po przemrożeniu.

owoce rokitnika
owoce rokitnika

Przygotowanie:

Umyte i osuszone owoce lekko rozbijamy i wsypujemy do gąsiorka. Zalewamy spirytusem i zasypujemy połową ilości cukru.
Dobrze mieszamy, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po upływie tego czasu zlewamy nalewkę, owoce zasypujemy
pozostałą ilością cukru i ponownie odstawiamy, od czasu do czasu potrząsająć naczyniem, na 2-3 tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Po upływie tego czasu zlewamy powstały syrop i łączymy z nalewką. Odstawiamy na 2-3 dni, a po tym czasie przelewamy do butelek i odstawiamy
na 2-3 miesiące ( to wersja dla niecierpliwych) a najlepiej na co najmniej 6 miesięcy.