OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nalewka z tarniny

Szlachetna, wytrawna nalewka, idealna do potraw z dziczyzny. Nieco zapomniana, ze względu na trudności w pozyskaniu owoców jak i długi czas przygotowania.Warto jednak spróbować ją zrobić, a później najlepiej o niej zapomnieć… na jakiś czas.

Owoce tarniny należy zebrać po przymrozkach, jeśli zbieramy je wcześniej – koniecznie przemrozić. Choć nie jest to proste zadanie w przypadku
tak drobnych owoców, zaleca się aby śliweczki wydrylować, ze względy na zwartość w pestkach kwasu pruskiego. Ponieważ śliwki nie puszczą dużo soku,
należy na 1,5 kg owoców użyć 1 l spirytusu.
Do słoja wrzucamy owoce, zalewamy spirytusem – musi przykryć owoce i dosypujemy cukru. Mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiam na co najmniej miesiąc
w ciepłe miejsce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
śliwa tarnina

Możemy dodać jeszcze inne leśne owoce, np. głóg lub jarzębinę, a także przyprawy : cynamon i goździki. Nalewka z wydrylowanych
owoców może stać dłużej.

 

 

Kiedy przypomnimy sobie o naszym słoju, zlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy na jak długo pozoli nam niepamięć. Można
też owoce pozostałe po zlanej nalewce zasypać jeszcze raz cukrem, odstawić na 2-3 tygodnie i zlany syrop połączyć z uprzednio uzyskaną nalewką.