Oczy carycy

Źródło: Hania Budzyńska

„Oczy Carycy”

Składniki na dużą blachę:

Ciasto ciemne:

Ciasto jasne:

Masa karpatkowa:

Dodatkowo:

Polewa:

1. Przygotowujemy ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem na biały puch. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.

2. Przygotowujemy ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę, ocet i olej,  wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy.

3. Ciasto ciemne i jasne wylewamy naprzemiennie na dużą wytłuszczoną blachę. Na koniec delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy ok. 40minut w 170st. Po przestudzeniu przekrawamy na 2 placki.

4. Przygotowujemy masę karpatkową/budyniową.  Gotujemy budyń wraz z cukrami. Następnie odkładamy do wystudzenia. Margaryna/masło i budyń muszą mieć temperaturę pokojową. Margarynę/masło ucierany na puszystą masę, stopniowo po jednej łyżce dodajemy budyń, cały czas miksując na wysokich obrotach.

5. Dwie zielone galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku. Kawę rozpuszczalną i 2 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 100ml ciepłej przegotowanej wody.

6. Na pierwszy placek biało-czarny wykładamy połowę masy karpatkowej/budyniowej. Na niej układamy biszkopty nasączone w kawie. Na nie wylewamy tężejącą galaretkę. Po jej zastygnięciu wykładamy resztę masy karpatkowej/budyniowej. Może to jednak sprawiać trudność, ponieważ masa czasami „odrywa” galaretkę.Najlepiej drugi placek biało-czarny posmarować pozostałą masą karpatkową i ułożyć masą karpatkową w kierunku galaretki.

7. Składniki na polewę wrzucamy do rondelka, na wolnym ogniu mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie można doprowadzić do zagotowania polewy. Tężejącą polewą traktujemy ciasto, wierzch posypujemy orzechami lub płatkami migdałowymi.

Smacznego! :)

Oczy carycy