skubaniec (3)

Owocowy Skubaniec

Ciasto dobre na każdą porę roku, ale najlepsze latem, kiedy pojawiają się sezonowe owoce. Zawsze zaczynam od agrestu, a potem będą maliny, jagody, morele, wiśnie, śliwki i oczywiście jabłka. Ciekawa jest wersja z mieszanymi owocami – skubaniec lubi wariacje owocowe.

Każdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików agrestu, bo chyba najbardziej lubię tego skubańca agrestowego .

Mam dwie wersje: klasyczną i z pianą budyniową.

Wykonanie

Ciasto

Najlepiej wykonać je kilka godzin przed pieczeniem, ponieważ ciasto kruche powinno poleżeć w lodówce, a nawet może zamarznąć w zamrażalniku (jest to dobra opcja na przygotowanie zapasu ciasta)

Na stolnicy mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, usiekać z masłem i 3 łyżkami cukru, dodać 5 żółtek i szybko wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Jeden z tych kawałów można wyrobić z kakaem. Włożyć do lodówki do dobrego schłodzenia lub nawet do zamrażalnika do zamarznięcia.

 

Skubaniec jabłkowo-agrestowy
Skubaniec jabłkowo-agrestowy

Przygotowanie owoców:

1. Wersja z agrestem:

należy wcześniej ugotować kompot w małej ilości wody:

- 25 dag cukru
- 0,5 szklanki wody

zagotować i wrzucić 1 kg owoców agresu. Jak tylko zaczną się gotować wyłączy, zdjąć z ognia, przykryć garnek i odstawić aby ostygły. Następnie odcedzić owoce na sicie. Kompot rozcieńczyć i z apetytem wypić.

2. Wersja z jabłkami:

jabłka obrać ze skórki, pokroić w dowolne kawałki. Wrzucić do garnka, dodać 1-2 łyżki masła, cukru – w zależności od gustu i jabłek, cynamon lub cukier waniliowy (najlepszy naprawdę waniliowy – czyli zrobiony z cukru i wanili)  i trochę rozgotować.

2. Wersja z soczystymi owocami:

np. wiśnie – wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, jak puszczą sok odsączyć na sicie.

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Schłodzone lub zmrożone ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta skubać po kawałku i wyklejać na dnie wyłożonej papierem blaszki (jeżeli 1/3 jest kakaowa to wyklejać najpierw białą a na nią ciemną), nakłuć widelcem i posypać tartą bułką, a jeżeli ciasto jest zamrożone – utrzeć go na blaszkę na tarce z grubymi oczkami i równo rozłożyć.

W następnym etapie proponuję dwie wersje do wyboru.

1. Klasyczna:

na ciasto wyłożyć dosyć grubą warstwą owoce. Ubić białka, gdy piana będzie sztywna  dodawać porcjami resztą cukru. Pianę delikatnie wykładać na owoce, a na nią delikanie układać”skubaną” po kawałku pozostałą część ciasta (lub utrzeć zamrożoną).

skubaniec (2)

2. Z pianą budyniową:

ubić białka, gdy piana będzie sztywna  dodawać porcjami resztą cukru. Później zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo budynie, a na samym końcu wlać olej. Wszystko musi się połączyć idealnie. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, wyrównać i na masę wyłożyć owoce. Na koniec „skubać” kawałki ciasta na owoce lub ucierać zamrożone.

Ostatni etap to pieczenie ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 40 – 50 min.

Po wyjęciu można udekorować Skubańca cukrem pudrem.

PS.  Dzisiejsze wersja jest jabłkowo agrestowa. Z ubiegłego roku pozostały dwa słoiki jabłek. Po odcieknięciu na sicie soku jabłka powędrowały na ciasto, na to została ułożona piana budyniowa i agrest z kompotu. I powstał bardzo smaczny Skubaniec !