pasztet z kaczki 1024

Pasztet z kaczki

Byłam uprzedzona do kaczki, nie smakowała mi. Ale będąc u moich znajomych zostałam poczęstowana pasztetem i okazało się, …. że jest on z kaczki. Był rewelacyjny. Autorką tego genialnego przepisu jest Mirka Stachurska – z Leśniczówki nad Bobrem.

Ja go trochę zmieniłam – ponieważ kaczką, którą kupiłam była nieduża więc dodałam trochę innego mięsa.

Wykonanie

Mięsa (kaczka może być w całości) opruszone solą i pieprzem, pokrojoną cebulę piec w piekarniku aż się zrumienią. Po pewnym czasie podlać gorącą wodą, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojone warzywa i dalej dusić. Pod koniec dodać oczyszczoną z błonek wątróbkę i dusić ok 0,5 godz.
Kiedy mięso jest miękkie (odchodzi dobrze od kości) wyjąć z naczynia w którym się piekło, ostudzić. W sosie który został w naczyniu namoczyć tartą bułkę (albo zwykłą). Ostudzone mięso obrać z kości i wszystko zmielić (również warzywa) – jeżeli mamy sitko pasztetowe to 1 raz, jeżeli nie – 2 – 3 razy. Do zmielonego mięsa dodać namoczoną bułkę, przyprawić majerankiem, gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem, dodać jajka i roztopione masło, dobrze wyrobić. Masa nie może być gęsta – jeżeli taka jest dodać wody lub rosołu.
Foremkę tzw. keksówkę posmarować masłem i posypać tarka bułką. Wyłożyć mięso do foremki – ale żeby nie była ona wypełnina po brzegi.

Pasztet pieczemy ok ok 1 godz – 1,5 w 160 stopniach.
Smacznego!