1-PORZECZKI

Porzeczkowe chutneye

Chutney to wspaniały bardzo amomatyczny hinduski słodko-kwaśny sos z owoców lub warzyw z dodatkiem cebuli, rodzynek, octu, gorczycy i innych przypraw. Do jego przygotowania można wykorzystać wiele owoców. Do tradycyjnych odmian hinduskich sosu chutney należą: mangowe, kokosowe, kolendrowe, cebulowe, pomidorowe, tamaryndowe, miętowe, limonkowe, ogórkowe, czosnkowe. Może być pikantyny lub łagodny.
Sosy chytney można serwować do mięs, dań wegetariańskich, kanapek – właściwie można go jeść ze wszystkim.

Pierwszy raz zaryzykowałam i zrobiłam porzeczkowe – z czerwonej i czarnej.  Sa to bardzo wartościowe owoce.

Występują trzy odmiany: czerwone, białe i czarne. Wiadomo, że najcenniejsza jest porzeczka czarna – przede wszystkim ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C – garść owoców pokrywa dobowe zapotrzebowanie na nią. Ale można wyliczyć całą gamę innych witamin oraz  dużo antocyjanów – zapobiega infekcjom dróg moczowych, łagodzą dolegliwości żołądkowe a także fitoncydów, które wyśmienicie radzą sobie z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi.

Surowa nie należy do owoców smacznych – taką ma opinię. Za to przetworzona, traci trochę na wartości ale zyskuje na smaku.

Białe i czerwone mają mniej przeciwutleniaczy niż czarne, ale za to więcej pektyn – dzięki nim łatwiej zrobić dżem czy konfitury. Czerwone i czarne warto jeść dla witamin z grupy B, wapnia i żelaza.

Chutney z czerwonej porzeczki

Chutney z czerwonej porzeczki
Chutney z czerwonej porzeczki

 

Wykonanie

1. Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek
2. Wsypujemy je do garnka o dość grubym dnie i dodajemy cukier
3. Porzeczki puszczą sok – gotujemy ok. 15 min i zlewamy część soku do słoiczków – zakręcamy
4. Do pozostałych porzeczek dodajemy rodzynki, pokrojona szalotkę, przyprawy i ocet winny.
5. Gotujemy aż w zadowalającym stopniu zredukuje się sok.
6. Przekładamy gorący sos do słoiczków i dobrze zakręcamy. W zasadzie nie wymagają one pasteryzacji, ale dla pewności można je pasteryzować przez 15 min.

 

 Chutney z czarnej porzeczki

Chutney z czarmej porzeczki
Chutney z czarmej porzeczki

Wykonanie

  1. Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek.
  2. Wsypujemy je do garnka o dość grubym dnie, dodajemy cukier, przyprawy, ocet winny.
  3. Gotujemy aż uzyskamy odpowiednią gęstość.
  4. Dodajemy miód.
  5. Przekładamy gorący sos do słoiczków i dobrze zakręcamy. Można je pasteryzować przez 15 min.