DSCF7471

Ptasie mleczko na biszkopcie

 

Biszkopt

Wykonanie

Oba rodzaje mąki przesiać przez sitko.
Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę – pod koniec dodając cukier.
Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
Obie masy połączyć delikatnie ze sobą a następnie dodawać do nich po łyżce mąki i delikatnie, dokładnie mieszać – ręcznie, nie mikserem, ponieważ zapewni to, że ciasto będzie puszyste.
Gotowe ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temp. 175°C ok 25 min.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić biszkopt na ok 10 min. – ma to zapewnić, że nie opadnie.

 

Ptasie mleczko

Wykonanie

Zagotować śmietanę z czekoladą, odstawić na kilka godzin do ostudzenia – musi być przechowywana w lodówce aby była chłodna.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.
Dobrze ochłodzoną śmietanę ubić na sztywno (można dodać cukier), pod koniec dodając delikatnie rozpuszczoną żelatynę.
Można to tej masy dodać orzechy, migdały, owoce suszone lub kawałki czekolady.

 

Galaretka

Wykonanie

Sporządzić galaretkę wg przepisu na opakowaniu – ja preferuję malinową lub z czarnej porzeczki. Ostudzić i poczekać, aby miała konsystencję tężejącą.
Do galaretki można dodać owoce – np maliny, ale wówczas zmniejszyć ilość wody do sporządzenia galaretki.

 

Sporządzenie ciasta

  1. Upieczony, ostudzony biszkopt przeciąć na dwa ranty – odpiąć brzeg tortownicy, nożem naciąć biszkopt na wysokości ok 1,5 cm a następnie naciągniętą nitką przeciąć biszkopt. Odłożyć delikatnie górny rant.
  2. Zamknąć ponownie brzeg tortownicy, nasączyć delikatnie rant wodą z odrobiną cytryny. Wyłożyć tężejącą galaretkę.
  3. Nałożyć drugi rant – również delikatnie nasączyć i wyłożyć świeżo przygotowaną masę ptasiego mleczka.
  4. Wyrównać masę i można posypać utartą czekoladą, kakao lub gotową posypką.
  5. Wstawić do lodówki na kilka/kilkanaście godzin.