pyzy z mięsem (10)

Pyzy nadziewane mięsem

Pyzy, kartacze, cepeliny jakby się je nie nazywało są pyszne. Trochę przy nich roboty ale zawsze warto.

 

 

 

 

Pyzy lub kartacze, lub cepeliny, fot. Teresa Podgórska
Pyzy lub kartacze, lub cepeliny, fot. Teresa Podgórska

Wykonanie

1. 1/3 ziemniaków obieramy i gotujemy, po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę lub praskę.

2. 2/3 ziemniaków ucieramy na tarce jak na placki ziemniaczane i bardzo mocno wyciskamy sok lub używamy sokowirówki – tak właśnie robię – ziemniaki są sucha jak należy. Soku z wyciśniętych ziemniaków nie wylewamy ale odstawiamy na chwilę aby osiadła się na dnie naczynia skrobia (sporo jej). Łączymy ziemniaki ugotowane i utarte oraz skrobię. Jeżeli masa ziemniaczan będzie za rzadka można dodać trochę mąki, jeżeli za gęsta – trochę wody z odciśniętych ziemniaków.

3. W czasie gotowania się ziemniaków mielimy mięsa, moczymy w mleku bułkę (choć dodatek bułki nie jest konieczny), kroimy cebulę, podduszamy ją, dodajemy do mięsa oraz dodajemy sól, przyprawy, jajko i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ziemniaków.

4. Wstawiamy na gaz duży garnek wody.

5. Robimy pyzy: masę ziemniaczaną nabieramy namoczoną w wodzie ręką i formujemy pyzy. Ja najpierw zaczęłam na  desce  posypanej mąką, ale przekonałam się, że najlepiej robić to na dłoni. Z porcji masy ziemniaczanej na dłoni formujemy placuszek z wgłębieniem (jak gniazdko) w które nakładamy  porcję mięsa i starannie zaklejamy, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło. Odkładamy na posypany maką talerz lub deskę.

6. Po wykonaniu kilku pyz wrzucamy je do gotującej się osolonej wody, po chwili należy je zamieszać delikatnie drewnianą łyżką (uważać aby nie uszkodzić) i gotować na małym ogniu, od wypłynięcia – większe ok 25 – 30 min, mniejsze ok 15 – 20 min.

Krok po kroku

 7. Zwykle podaję je tradycyjnie z podsmażonym boczkiem lub cebulką i oczywiście jakieś warzywa – ogórek małosolny, kiszony, surówka z kapusty lub coś innego -tym razem z kolorową sałatką wykonaną kilka dni temu.

Z masy ziemniaczanej można zrobić również pyzy bez nadziewania i np podać je z gulaszem, sosem grzybowym lub tylko okraszone z kefirem.