1-rogaliki (13)

Rogaliki krucho-drożdżowe

Zawsze wydawalo mi się, że wykonanie rogalików to bardzo pracochłonne zajęcie. Ale kiedy pierwszy raz koleżanka namówiła mnie na ich wykonanie byłam bardzo zaskoczone. Ten przepis ma … duuużo lat. Ja go dostałam sporo lat temu od koleżanki, a ona od swojej babci …. a jej babcia … może też od kogoś.

Są do tego jeszcze pyszne, a to co mnie do nich szczególnie przekonało, to to, że ciasto nie zawiera cukru! Kiedy je robię, dzieci zawsze się pytają gdzie je kupiłam ? A ja sama … własnymi rękami …. no obecnie pomaga mi w lepieniu mama ! A niedługo zachęcę do lepienia wnusia.

Wykonanie 

W kubeczku pokruszone drożdże zasypać 2 łyżeczkami cukru i odstawić aby się stały płynne.
Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i wyrobić razem, dodać jajka, cukier waniliowy, wyrabić trochę i dodać płynne drożdże, zagniatać, a w trakcie dodawać śmietanę – tyle aby ciasto dobrze się zagniotło, było elastyczne. Nie trzeba bardzo długo go zagniatać ani odstawiać do wyrośnięcia – i to jest jego kolejna zaleta.

Wyrobione ciasto uformować w gruby wałek i pokroić go w kawałki takiej wielkości, aby następnie rozwałkować placki o średnicy ok. 25 cm, grubości – 3-4 mm. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów i przy brzegu nałożyć łyżeczkę nadzienie, zwinąć i uformować rogaliczek.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie posmarować masłem. Układać rogaliki w pewnej odległości od siebie – bo trochę wyrosną. Jajko rozbełtać i posmarować pędzelkiem każdy rogalik. Wstawić blaszkę z rogalikami do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piec ok. 10 – 12 min – do zarumienienie.

Po upieczeniu zdjąć na talerz i wystawić do ostygnięcia. Można je udekorować cukrem pudrem, lukrem.

Zdecydowanie najlepsze są na drugi dzień.

1-rogaliki (7)